tagline

Indien t/r

Indien nästan kokar över av vegetariska maträtter med färgrika kryddor och spännande ingredienser. Sanjoo Malhotra håller i Stockholms hetaste matlagningskurser.


Under en lite kylslagen kväll i september samlas ett gäng förväntansfulla själar kring de varma grytorna i ett kök i Stockholm. Vi ska få lära oss att laga sydindiska rätter som sällan eller aldrig serveras på indiska restauranger i Sverige.

Det är den indiske matlagningsgurun Sanjoo Malhotra som vill dela med sig av sin passion för indisk matkultur och i synnerhet för sydindisk mat – och bjuder på sina kunskaper och historia från sitt forna hemland. Sydindisk mat är en lysande blandning av smaker, färger, kryddor, näringsbalans, doft, smak och visuella intryck.

Kvällen inleds med Sanjoos kryddskola och vi doftar och känner på allt från färsk kardemumma till muskot och gurkmeja. På menyn står rätter som är speciellt komponerade för kvällen: Dosa, Vegetable Sambhar, Cabbage thoyam, Coconut Chutney, Tomato coconut chutney, Green Chutney, Hyderabadi biriyani, Lemon rice, Curd rice, Brinjal curry, Raitha, Pappadum, Payasam.

Vi delas in i olika lag, som var och ett ansvarar för en eller flera rätter i kvällens avsmakningsmeny. Med förkläden på och uppkavlade armar är vi redo för råvarorna som ligger på rad och en mängd kryddor som väntar på att få ge färg och smak. Sanjoo och hans assistent cirkulerar mellan lagen och boostar med råd, hjälp och komplimanger. Stämningen stiger i takt med temperaturen i köket och dofterna utvecklas i takt med att maten börjar bli färdig. Efter en och en halv timmes febril aktivitet i köket kan de färggranna rätterna äntligen radas upp på bordet och beundras av varandra. Middagen är serverad!

Vi äter och njuter av de annorlunda smakerna, texturerna och kompositionerna. Yoghurten har strykande åtgång som tillbehör för att lugna ner hettan i maten;). Desserten ackompanjeras av Sanjoos berättelser från Indien och ett stycke historia där han berättar hur vägen till Indiens mångbottnade själ går bäst via magen och hur maten man äter kan avslöja ursprung, status i samhället och vilken religion man tillber.

Mätta, nöjda och lite sydindisk matkultur rikare återvänder vi hem i den sena kvällen. Men lite varmare i kropp och själ än när vi kom…

 

Här kan du få mer info om Sanjoos matlagningskvällar!

Sanjoo är en gladlynt punjabi, född i Calcutta och uppvuxen i Bangalore och Chennai. Han talar 4 indiska språk och förstår nyanserna i de lokala kulturerna och subkulturerna i Indien. Driver även ett reseföretaget Out of the Box Travel, som skräddarsyr resor från Sverige till Indien. Men han brinner lika starkt för sina matlagningskurser som de indiska kryddorna kan göra i munnen. Och Sanjoo har även kurser för barn, Playing with Food, som syftar till att få barn att äta mer grönsaker.

Kommentera (1)

Share

  1. Patrik skriver:

    Maten ser verkligen fantastisk ut! Önskar att jag hade kunnat varit där!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>