tagline

Glow by Ulrika

Möt kvinnan som älskar att få stressade kvinnor att älska sin vardag. Ulrika Fallenius är en äkta ”change agent” som får sin omgivning att göra hälsosammare livsval – oavsett om det gäller mat, träning, relationer, jobb eller familj. Och hur ser hennes egna val ut? Q&A!


På visitkortet skulle det kunna bli trångt med Ulrikas alla titlar; kostrådgivare, hälsocoach, yogalärare och föräldracoach. Men egentligen fångar det moderna epitetet ”change agent” dem alla. För den blonda, svala Ulrika Fallenius största mission och passion i livet är att motivera sina kunder till hälsosammare livsval – oavsett om det gäller mat, träning, relationer, jobb eller familj. Hon får många i sin omgivning att stråla och glänsa, bryta vanor och byta liv och älskar att se dem utvecklas till gladare, modigare och mer harmoniska personer. Allt detta gör hon under sitt wellbeing-koncept GLOW BY U.

”Jag hjälper stressade kvinnor att älska sin vardag. Mitt mission är att inspirera och motivera personer jag möter att göra de förändringar som kan behövas för att få en önskvärd livsstil – oavsett om de rör sig om en önskan att komma i sina jeans igen, bli mer närvarande hemma eller jobba med något mer meningsfullt.”

Efter många år i London flyttade Ulrika och hennes familj (mannen Christoffer, Olle 6 och Greta 4) hem till Stockholm förra året. Men det var i London som hennes hälsoresa började på allvar.

”Det var några av de absolut bästa åren i mitt liv då jag började skapa det liv som jag verkligen ville leva. Jag lämnade fasta anställningar (inom marketing och publishing) för alltid, och började min hälsoresa. Jag gick min första yogainstruktörsutbildning, främst för min egen yoga practice trodde jag, men jag fick jobb direkt. När yogakunder började fråga mig om ”hur man bör äta”, kände jag att jag behövde lära mig mer om nutrition och utbildade mig till hälsocoach via New York-baserade Institute for Integrative Nutrition. Sedan började det bli dags att ta vårt pick och pack och flytta hem, till ett hus utanför Stockholm som vi renoverat på distans. Anledningen var främst min mans jobb, men jag har inte ångrat vårt val en sekund. Jag stormtrivs här hemma och känner mig än mer grundad.”

Men Ulrika började vandra på hälsovägen långt innan dess, redan 1991… på den tiden då Emma Sjöberg gav minimjölk ett ansikte, remember? Emmas sportiga look fick Ulrika att börja springa. I 25-årsåldern blev hon diagnostiserad som glutenintolerant, vilket vände upp och ned på hennes sätt att äta. ”Jag fick lära mig tänka helt nytt, och lärde mig långt innan GI-vågen att utesluta alla sädesslag och välja smartare kolhydrater.”

Och i samma veva upptäckte hon ashtanga yoga och var fast från första stund. ”På yogaresor introducerades jag till den vegetariska kosten, som visade sig vara långt ifrån färglösa bönsörjor. Jag blev helt hooked på alla fantastiska rätter man kunde laga på matiga grönsaker, nötter och frön”

”Sedan drygt ett år driver jag GLOW BY U, där jag har integrerat alla mina tjänster under ett tak: hälsoartiklar, yogaklasser, hälsocoachning och kurser och workshops. Mitt online-baserade detoxprogram har uppmärksammats och uppskattats mycket, och är ett exempel på hur jag jobbar med att coacha deltagarna till en hälsosammare livsstil – det är häftigt att kunna nå ut i landet och bidra till förändrade, förbättrade matvanor.”

Framtidsvisioner? ”Visionen är att genom såväl online-kurser som fysiska kurser och workshops, yoga, hälsocoachning, böcker samt artiklar bidra till ett hälsosammare Sverige, där kvinnor (min främsta målgrupp) får livspusslet att gå ihop och faktiskt kan hitta vägar att njuta av varje dag.”

 

Q&A

Vad betyder healthy living för dig? Healthy living handlar i första hand om att inse att vi har ett eget ansvar att ta hand om oss själva, om våra nära och om vård jord. Vi väljer själva vad vi äter och hur vi lever – och när vi lever hälsosamt så smittar det av sig på och gynnar alla omkring oss, inte minst miljön.

Din livsfilosofi? Vi är våra tankar och känslor – så välj med omsorg. Ungefär som kloke Gandhi sa: ”A man is a product of his thoughts. What he thinks, he becomes.”

Det bästa rådet du har fått i livet? Ett råd jag nyligen fick från en lärare var ”Stop playing small”. Det var något som klickade i mig, och det känns befriande och berättigande att få ta plats och satsa!

Vad är det bästa med att leva hälsosamt? När vi lever hälsosamt blir vi trevligare, mer positiva, mer avstressade, mer kärleksfulla, fysiskt och mentalt starka och vi förebygger ohälsa och sjukdomar. Hur jag lever smittar av sig på alla jag har i mitt liv och alla jag möter.

Några nackdelar? Inte direkt, det enda som ställer till det är att eftersom jag har blivit alltmer kräsen över vad jag äter, blir det såklart mer begränsande att hitta tillräckligt bra alternativ på restauranger eller när man är på resande fot. Men utbudet blir hela tiden bättre, och jag har alltid en Raw Bite i väskan.

Hur ser en vanlig matdag ut för dig? Frukosten består av en pressad juice som jag dricker låååångsamt. Favoriten är apelsin, äpple, citron, morot, selleri, broccoli, grönkål och ingefära. Är jag mer hungrig äter jag även min egen granola med sojayoghurt och bär och dricker Pukkas detoxte. Jag jobbar hemifrån och äter ofta egen lagad lunch hemma. En spicy rotfruktssoppa med smulad fetaost på och rostade solrosfrön äter jag flera gånger i veckan. Jag har ett starkt sötsug och äter gärna någon form av sötsak efter maten, kanske en raw chokladboll eller några torkade aprikoser och cashewnötter med kanelte. En vardagsmiddag hemma med min man (barnen äter ofta innan oss då de lägger sig tidigt) blir oftast vegetarisk, till exempel svarvade morötter med cashewnöts- och dadelsås. Äter vi ute, väljer vi oftast att äta några smårätter i baren på Nybrogatan 38 – inte det allra mest hälsosamma, men det gör gott för själen.

Top 5 ingredienser/råvaror du inte kan leva utan! Finns alltid hemma: avokado, ingefära, citron, cashewnötter och Pukkas revitalise-te (kanel & kardemumma).

Din bästa quick fix för att komma i form? Då kör jag några dagar med enbart juicer och soppor, lite intervallträning och power yoga. Sedan är jag done!

Treat/indulgence? Sedan jag helt slutade med det absolut godaste (och äckligaste) jag vet: smågodis, så har jag blivit lite av en chocolate junkie. Valhrona-choklad och min mans chocolate fondant från Nobus kokbok, mmmmmm. Försöker äta långsamt och vara måttlig, men skulle kunna äta hur mycket som helst…

Favoritställen i London resp i Stockholm? Jag är inte den mest äventyrliga personen, så när jag hittar något jag gillar går jag gärna tillbaka. Det jag mest längtar tillbaka till i London är Daylesford eller Baker & Spice i Belgravia för frukost, ett välgörande yogapass följt av lunch på Triyoga i Chelsea eller The Power Yoga Company i Fulham med deras Retreat Café. Middag med vänner går inte alltid i hälsans tecken, men jag gillar wining & dining för att balansera upp all grönkål & spirulina. Det blir gärna gamla favoriter som Zuma, Arts club och La Petite Maison.

I Stockholm är mitt eget kök min absoluta favoritplats, både frukost, lunch och middag med vänner, och inte minst med kunder på mina workshops och kurser. Det är en lyx att få ha ett stort, ljust och representativt kök med alla maskiner och bra råvaror jag behöver för att laga precis den mat jag gillar allra mest. Brasan sprakar, favoritmusiken är på och jag är omgiven av sköna människor – det blir inte mycket bättre än så.

Många anser att det råder lite av en hälsohysteri out there… hur ser du på saken? Jag efterlyser och uppmuntrar i så fall mer hälsohysteri! Vi är långt ifrån där vi behöver vara för ett hälsosamt, hållbart samhälle. Men visst är det kul att se att det sakteliga kommer mer ekologiskt till de vanliga mataffärerna och att ”alla” springer lopp. I mitt jobb hoppas jag kunna inspirera och motivera de jag möter att förstå att vi själva väljer hur vi vill må och leva. Prioritera bra mat, daglig motion och en positiv livssyn, varje dag. Det vi prioriterar hittar vi tid till, no excuses.

Och på tal om trender, vilka ”healthy living trender” råder just nu, enligt dig? Juicing-, detox- och vego-trenderna håller ju i sig och sprider sig. Härligt! Min personliga förhoppning är dock att detta inte rör sig om trender utan att hälsosamma matval blir en naturlig del i vår livsstil, så att vi kommer bort från modedieterna och kurerna man kör någon vecka då och då.

Vilka är dina bästa 3 råd till någon som vill leva nyttigare? Det beror ju på utgångspunkten, men för gemene man anser jag att det viktigaste är följande, tre rätt basic grejer:
* Matiga grönsaker får dominera tallriken på alla dagens måltider
* 15-20 minuters pulshöjande motion varje dag
* En positiv livssyn, dvs börja uppmärksamma och uppskatta allt du har idag, var tacksam och ge dig själv och andra massor av kärlek

Vem eller vilka inspireras du av? Det finns flera ”hälsoinspiratörer” jag lärt mig mycket av, både genom deras budskap och hur de har byggt sina företag, till exempel Danielle LaPorte, Dennisse Lisseth, Marie Forleo och Jess Ainscough.

Om du fick bjuda vem du ville på middag, vem bjuder du, vad bjuder du på och vad pratar ni om? Tjejerna jag nyss nämnde vore kul att träffa ”in real life”. Vi skulle utbyta erfarenheter, boosta varandra och bjuda på alla galenskaper och klavertramp vi lyckats med, det skulle nog bli många glada skratt. Jag skulle duka upp för middag i kvällssolen, vi skulle träffas en sådan där magisk svensk junikväll. Smårätter är trevligt, och jag vill komponera ihop rätter med närodlade grönsaker som är i säsong. Kanske färskpotatissallad med rädisor och kapris, serverad i små porslinsformar. Mini-rödbetsburgare på grillen med färsk spenat och getost- och pinjenötsröra (hoppas de inte är hard core raw foodister). Grillad sparris, späda morötter, palsternacka och broccoli med ruccolapesto. Inga konstigheter. Vi skulle dricka en läskande rabarber- och jordgubbslemonad. Till efterrätt små tartletter à la svensk klassisk sommartårta med alla bär jag kan hitta, kanske hallon, svarta vinbär och krusbär. Tårtbottnen är gjord på nötmjöl och sötad med dadlar och agavesirap. Tartletten serveras med en kula hemmagjord vaniljglass, gjord på mandelmjölk förstås…

Och vilket favoritrecept delar du med dig till TDG? Jag är mycket för enkla, snabba vardagsrätter, så det blir en spicy morots- och squashpasta med kanderade cashewnötter.

 

SPICY MOROTS- OCH SQUASHPASTA MED KANDERADE CASHEWNÖTTER
{2 personer}

3 morötter
1 squash
1 burk kokosmjölk
1 ½ dl naturella cashewnötter
2 tsk sesamolja
saft av 1 lime
2 msk riven ingefära
1 röd chili
3 msk agavesirap
2 msk sesamfrön

Svarva morötterna och squashen till spagetti (eller använd en parmesanhyvel), lägg i en skål med sesamolja och limesaft. I en matberedare, mixa kokosmjölken med 1 dl nötter, ingefära, chili och 2 msk agavesirap till en krämig sås. Blanda kokossåsen med grönsakerna och värm på. I en het stekpanna, häll i resten av agaven och nötterna och bryn. Servera grönsakerna med de kanderade nötterna på och dekorera med rostade sesamfrön. Voilà!

 

culrikacup

 

Kommentera (0)

Share

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>