tagline

Erika in the raw

Erika Billysdottír är ännu en stjärna på Stockholms nyttiga mathimmel – en mästarinna på raw food, superfoods, elixir och andra spännande brygder och magiska hopkok. Nyfiken på henne? Me too…


Erika Billysdottír är en tjej som jag har varit nyfiken på länge. Jag har bara träffat henne som hastigast på ett event och kikat in på hennes blogg Frontraw. Vad jag gillar och fascineras över är att hon ser på livet ur ett holistiskt perspektiv… hur hon går sina egna vägar och låter nyfikenheten vara en ledstjärna… hur hon förlitar sig på sin inre visdom, källa och sitt högre jag… att hon uttrycker livet och det hon gör med en sådan ödmjukhet och känsla… samt hur hon utforskar sin omvärld och tar sig an de lite mer ovanliga och hemlighetsfulla råvarorna och tar dem till en ny dimension. Jag bara längtar att få tillfälle att smaka hennes mat också, som sägs smaka divine. Låt oss möta Erika tillsammans!

 

Kort bakgrund, please!
”Jag är uppvuxen på en gård i Molla by i Västergötland, omgiven av en stor familj – ja, i princip hela släkten inom en radie på 5 km. Jag känner mig lyckligt lottad med en bakgrund som sådan; att ha fått växa upp på en gård med djur och fått se hur det som växer tas om hand, saftas och syltas, hur gamla kläder vävs till mattor, den ständiga doften av hembakt bröd. Att åka hem till Molla är ungefär som att resa 100 år bakåt i tiden. Nu är jag innerligt stolt över det, men så har det inte alltid varit. När jag började högstadiet och det skröts om vilken gata man bodde på och vilket nummer, då skämdes jag över att säga att det vare sig fanns gatunamn eller nummer. Adressen var rätt och slätt Nordgården.”

Livet idag workwise!
”I dagsläget så producerar/caterar jag rawfood till ett par butiker och yoga shalas i Stockholm, Yogayama, Atmajyoti ekobutiken källan i Bromma. Sen har jag även workshops och gör ett retreat på Mallorca. Mestadels av min tid läggs dock ned på att producera mat till Foodtruck Odjuret som jag är en del av tillsammans med mina kollegor Cecilia Davidsson från Curlyfood, och Åsa Gadestam som har sanslöst många strängar på sin lyra.”

Din raw story (short version)!
Långt innan det att min entusiasm för mat och örter väckts till liv, intresserade jag mig för andligt växande och personlig utveckling. Som en sökare av sanning och ständigt på jakt efter visdom, nådde jag vid en tidpunkt en platå, eller mer som en vägg. Jag upplevde det som blockeringar i mitt hjärta och ett virrvarr av tankar i mitt sinne som hindrade mig från att ta mig vidare.

Andlig utveckling och läkande/helande är för mig samma sak. Förändring och utveckling är förutsättningar för oss att förmå läka och bli hela. För att kunna tillåta förändring att äga rum behöver vi mjukna, och bli mottagliga för läkande – inte bara på en fysisk, utan även en mental och känslomässig nivå. Det är först när det finns ett samspel mellan alla dessa delar av vårt väsen som vi kan ta oss framåt.

Det var i och med denna insikt jag kände ett kall och en längtan efter att få jobba med helande växter och örter. Jag berördes av den läkande kraften i växterna och visdomen som örterna bär med sig.”

Passion, mission, purpose? Framtidsvisioner!
”Jag ser det som att jag blandar medicin och levererar elixir på beställning. Tinkturer av blommor och blad gör jag av sådant som jag plockat ifrån trädgården där jag bor. Förhoppningsvis gifter jag mig med en biodlare!”

 

Q&A

Vad betyder raw/healthy living för dig? Healthy living och raw behöver inte nödvändigtvis vara samma sak. Healthy living för mig ser ut som så att jag tar 100% ansvar för de val jag gör.

Din matfilosofi? Ät hälften så mycket, lev dubbelt så länge.

Finns det några nackdelar med raw/vegan/healthy? Vad jag kan se är att många tror att så fort något är stämplat som raw så är det hälsosamt. Vilket slutar med att man är en rawfood junkie. Man äter raw cheesecake frukost, lunch och middag.

Är du 100% raw – varför eller varför inte? Jag är varken 100% raw eller vegan. För mig är ambitionen att låta livet handla om expansion, och så fort man sätter en etikett på sig genom att kalla sig det ena eller det andra så förminskar man sig själv. Jag vill bejaka mig själv, livet och valen jag gör utifrån nya perspektiv i varje stund.

Hur ser en vanlig matdag ut för dig? Min frukost brukar bestå av ett elixir jag gör på en bas av mandelmjölk, chia, kokosfett samt örter och kryddor som mixas slät. Till lunch äter jag gärna en stor sallad med groddar. På kvällen kan jag göra mig en superfood-gelato-ish på en bas av frysta bär, colostrum samt någon form av fett, toppat med kakaonibs och bipollen.

Top 5 ingredienser/råvaror du inte kan leva utan! Honung, kakao, citron, kimchi, kokosfett.

Din bästa quick fix för att komma i form? Get out of Your own way!

Treat/indulgence? Choklad får mitt hjärta att sjunga varje dag.

Vad hittar man alltid i din kyl? Gurka och min egna fermenterade hot chili-salsa.

Viktigast i ditt skafferi? Havssalt.

Favoritrecept just nu? Jag gillar enkel mat, så ta vilken grön sallad som helst och ha på duktigt mycket chlorellapulver, havssalt och olivolja – och jag kan kalla det favorit!

Favoritkokböcker? Det finns så många fina. Alla med mycket bilder i! Jag äger en hel hop av dem. Svårt att välja…det är som att välja mellan mamma och pappa för mig.

Favoritställen (mat… var som helst i världen)? Café Gratitude i San Fransisco (dock stängd, tyvärr). Likadant med Roxanne som låg i the Bay area. Jag får lov att säga Café Gratitude i Venice.

Vilka healthy living trender råder just nu, enligt dig? Det känns helt rätt att gå på tur, paddla kajak och att fasta.

Vilka är dina bästa 3 råd till någon som vill äta mer raw? Att alltid välja ekologiskt, eller ännu bättre – biodynamiskt. Börja med frukosten raw. Byt ut det traditionella fikabrödet till ett sweet treat.

Vem eller vilka inspireras du av? Jag inspireras konstant – av allt och alla hela tiden, framförallt av kvinnor. Jag får svindel av tanken på den kraft som vi besitter.

Om du fick bjuda vem du ville på middag… vem bjuder du, vad bjuder du på och vad pratar ni om? Pema Chödrön, vi äter durianglass med chokladtäcke och pratar spiritual bypassing och relationer.

Och vilket favoritrecept delar du med dig till TDG? Peppermint Patties


PEPPERMINT PATTIES

1 dl smält kakaosmör
1 dl smält kokosfett
3 dl raw kakaopulver
0,6 dl mesquite (preuvian carob)
2-3 msk honung
vanilj
havssalt

✯ Smält kakaosmör och kokosfett i vattenbad, rör sedan samman alla ingredienser.

Fyllning:
1/2 dl kokosfett, mjukt men inte smält.
1 msk honung
1 msk lucuma
7 droppar essential peppermynts olja

✯ Blanda samman med hjälp av en gaffel.

✯ Fyll formar med en matsked av chokladen, ställ in i kylen tills det stelnat. Forma därefter en liten boll och platta till lite, placera ovanpå chokladen, täck sedan med resten av chokladen. Placera i kylen en sista gång tills de stelnat.

 

Processed with VSCOcam with t1 preset

Kommentera (5)

Share

 1. Filippa Salomonsson skriver:

  Så underbar. Hennes rawfood snickers cake är heaven.

  1. Redaktionen skriver:

   Mmm, Filippa… den vill jag absolut smaka en vacker dag.

 2. Erica skriver:

  Erika då rawkar – igen och igen och igen. Tack för att du delar och inspirerar <3

  1. erika skriver:

   Sa vem??? ;) <3

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>