tagline
charcoal2

Det nya svarta

Är aktivt kol (activated charcoal) det nya svarta? Vi har trendspanat lite och hittat ett uråldrigt tillskott som har hamnat i rampljuset igen.


Läser med nyfikenhet på Well+Good NYC om aktivt kol, som har blivit ett nytt trendigt tillskott på senaste. I USA förstås och i synnerhet i L.A och New York, där medvetna health junkies alltid nosar upp det nya. Eller det gamla, för aktivt kol är snarare en uråldrig tradition.

I över 10.000 år har healers från kinesisk medicin, Ayurvedisk medicin och västerländsk medicin använt aktivt kol för att suga upp gifter och förbättra den inre tarmfloran genom en process som kallas adsorption” som betyder att binda till” snarare än ”att ta till sig.”

Man gör aktivt kol genom att bränna en kolkälla såsom trä, skräp, eller ännu bättre, kokosnötskal. Den höga temperaturen tar bort allt syre och aktiverar den med gaser som ånga. Det som produceras är ett mycket absorberande material med miljontals små porer som fångar, binder och tar bort gifter, tungmetaller, kemikalier och tarmgaser som väger tusentals gånger mer än kol i sig. Bara två gram aktivt kol pulver (4 kapslar av Upgraded Coconut Charcoal) har ungefär samma yta som en fotbollsplan. Den porösa ytan har en negativ elektrisk laddning som attraherar positivt laddade oönskade gifter och gas.

Aktivt kol är alltså kol som har behandlats för att öka adsorptionen  – yes, det är ad”, inte ab”. En svamp absorberar vatten, men aktivt kol fungerar inte på det sättet”, förklarar Michael Altman, RPh, en integrerad apotekare och vd för Organic Pharmer i New York. Det fungerar som en magnet för organiska gifter”, säger han, och det är därför som det en gång var ett botemedel mot förgiftning.

Denna adsorberande egenskap är också skälet till varför Juice Served Here, som säljer kallpressade juicer i L.A, har kol på sin meny. Vi använder vår kol-lemonad i alla våra cleanses, och det är den sista drycken för dagen”, förklarar Dani Charboneau och berättar juicen har en ganska neutral smak. Den drar till sig saker som kroppen inte vill ha”, tillägger hon, och hjälper till att driva ur dessa gifter.

Några fördelar:

Allmän avgiftning. Gifter från förädlade livsmedel och miljöutsläpp är problem och därför är det viktigt att hjälpa kroppen att eliminera dem för att främja en hälsosam matsmältningsapparat och en frisk hjärna. Kronisk exponering för gifter ger cellskador, allergiska reaktioner, nedsatt immunförsvar och snabbare åldrande. Regelbunden användning av aktivt kol kan ta bort oönskade gifter från kroppen, vilket gör att man känner sig förnyad och mer levande, vilket kan gå snabbt! Gifter i magtrakten kan snabbt sprida sig till hjärnan om man inte eliminerar dem. Oavsett om man känner sig nere eller inte, så hjälper aktivt kol mot att oönskade bakterier rör sig snabbare genom kroppssystemet innan de sprider och förökar sig.

Lindrar problem i mag- och tarmkanalen och hjälper mot gas och uppblåshet. Vid matsmältning av livsmedel som bönor, skapar nedbrytningsprocessen bakterier i kroppen som i sin tur skapar biprodukter som gas eller diarré. När aktivt kol kommer in i mag-och tarmkanalen kan det motverka denna process genom att binda till sig biprodukter och därmed lindra dessa problem.

Antidot mot droger, kemikalier och gifter. Kol är ett urgammalt botemedel för att motverka gift i kroppen. Om du intar gift som blekmedel, gödning, eller till och med alkohol, kan en enda stor dos av aktivt kol hjälpa kroppen att spola ut giftet snabbare. Aktivt kol adsorberar de flesta organiska kemikalier, många oorganiska kemikalier, läkemedel, bekämpningsmedel, kvicksilver, och även bly, innan de skadar kroppen. Om man är förgiftad, ska man förstås gå till akuten. Men det finns ingen anledning att man ska inte börja motverka ett gift direkt.

Bli av med dålig andedräkt, kroppslukt, och hudsjukdomar. Aktivt kol används ofta i detoxprodukter för kroppen och hudprodukter som hjälper att lindra insektsstick, svampförgiftning, giftek, kolera, bett och inflammation. Kroppslukt och dålig andedräkt är oftast ett resultat av att gifter lämnar kroppen, varför intag av aktivt kol i hög grad bidrar till att bli av med dålig andedräkt och kroppslukt.

Anti-aging egenskaper. Studier visar att aktivt kol hindrar många cellförändringar i samband med åldrande, binjurarna och njurfunktionen. Kända geriatriker upptäckte ämnets kraftfulla anti-aging egenskaper i en studie som visar att aktivt kol ökade den genomsnittliga livslängden för äldre försöksdjur med cirka 34 procent. Aktivt kol saktar ner hjärnans känslighet för gifter när man åldras, vilket ger en bättre kognitiv funktion. Det bygger också ett bättre försvar genom att förbättra den adaptiva funktionen hos nödvändiga organ såsom lever, njurar och binjurar.

Bättre hjärthälsa. Aktivt kol bidrar till minska lipider, kolesterol och triglycerider i blodet, lever, hjärta och hjärna. I en studie där patienter med högt kolesterol tog några gram av aktivt kol tre gånger om dagen, visade de en minskning av totalt kolesterol25% och fördubblade sin ratio mellan HDL och LDL. Studier som undersöker mikroskopiska vävnader, visar att en daglig dos av aktivt kol hjälper till att förhindra onormal härdning (skleros) i hjärtat och kranskärlen.

Den aktiva kolen har också hittat in i många skönhetsprodukter som skrubber, masker och tvålar. Aktivt kol, eller vit kol som danska skönhetsmärket Sort of Coal kallar det, adsorberar toxiner och orenheter från huden eller håret och renar på ett naturligt sätt, helt utan kemikalier”, förklarar grundaren Pernille Lembcke.

Man kan också bleka tänderna med kol. Lägg lite naturlig tandkräm borsten, doppa den i kol och skrubba och skölj”, tipsar Tess Masters, från The Blender Girl (som säger att kol också har hjälpt henne med matsmältningen). Det kan bli lite geggigt och din mun kommer att bli svart, men skölj bara och dina tänder kommer att se fantastiska ut. Det är som att få en dyr polish hos tandläkaren.

Men medan elden för det aktiva kolet brinner starkt, varnar Altman för att bli alltför upphetsad. Påståenden om att kol skulle bota baksmälla, vore att gå för långt. Bara ett rykte. När du hör folk börjar säga att något som detta, som har funnits för evigt, kommer att bota allt, börjar jag bli lite skeptisk”, säger han. ”Om man tar aktivt kol och dricker mycket vatten innan sängdags, så kan de hjälpa till att rensa lite toxiner, men inget kan bota för mycket tequila”. På samma sätt, säger Altman, att man absolut kan sippa på kol för att hjälpa kroppen på traven och rensa ut något ovälkommet som lurar i mag- och tarmkanalen, men det kommer inte att rena levern eller njuren på djupet.”

Så ta ditt kol med en nypa salt och se till att inte interagera med ev mediciner. Adsorption för ansikte och kropp, ja! Uråldrigt universalmedel för allt annat? Förmodligen inte.

 

Eminenta kostinspiratören Zarah Öberg skriver om aktivt kol och vad det är här!
Här finns lite produkter att köpa om man vill prova. Obs! Amerikansk sajt.

 

activated-charcoal

 

charcoal

 

HERBactivatedcharcoal

 

Screen-shot-2014-07-24-at-8.32.59-AM

Bilder: Relaxedhairhealth.blogspot.com + Hellohomeshoppe.com + Brambleberry.com
Källor: Well+Good NYC och Bulletproof Exec

Kommentera (0)

Share

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>