tagline

Olja från öknen

Det snackas om hemligheten från öknen som botar torr hud och som nu börjar sprida sig i skönhetsvärlden. Säg hej till den dyrbara och exklusiva oljan från Prickly Pear, eller på svenska kaktusfikon.


Det verkar som om suckulenter inte bara är trendigt på fönsterbrädan utan också är hett och inne på skönhetshyllan, rapporterar amerikanska Well+Good. Det snackas nämligen om kallpressad olja från kaktusfikon (prickly pear och barbary figs på engelska), eller närmare bestämt från denna frukts små frön. Oljan har använts av generationer av Berberkvinnor i Marocko för att parera effekterna av torra ökenförhållanden.

De exklusiva oljor och serum som produceras är ett strå vassare än den omtalade arganoljan och är perfekt för mogen och torr hud, då den mjukar upp samtidigt som den bevarar hudens elasticitet, berättar Kahina Giving Beauty, grundare Katharine L’Heureux. Den ljusa gyllene oljan, som är rik E-vitamin, zink, K-vitamin K och linolsyra (och har en lätt doft som påminner om vått ), har visat sig skydda huden mot fria radikaler och UV-skador, stimulera nya celltillväxt och lugna inflammationer. Olika skönhetsvarumärken är inte sena med att hoppa på trenden.

Prickly Pear Seed Oil är en av de dyraste skönhetsoljorna i världen. Dess produktion kräver en arbetsintensiv och tidskrävande insats och processen hanteras manuellt av marockanska kvinnor i kooperativ. Kaktusfikonens frön separeras från fruktköttet och torkas innan de kallpressas. Eftersom varje frö innehåller endast 5% av olja, krävs det upp till 30 kg frön (och ett halvt ton frukt) för att kunna producera ca 1 liter olja.

Växten Opuntia Ficus Indica är medlem av kaktusfamiljen och är ursprungligen från Mexiko men finns i olika torra och halvtorra områden i världen, som Marocko. Även kallad mirakelväxt för sin förmåga att överleva under långa perioder av torka och ändå producera friska frukter.

Fröoljan har en hög koncentration av tokoferol (E-vitamin) och essentiella fettsyror (linolsyra eller Omega-6), innehåller mer tokoferol än någon annan olja som finns skönhetsmarknaden (nästan 150% mer tokoferol än arganolja). Tokoferoler är molekyler med stark antioxidant och fria radikaler egenskaper.” 

Oljan sägs kunna:
*skydda mot fria radikaler (högsta nivå av vitamin E)
* ge näring, återfuktar och mjukgör huden
* strama porer för en smidigare och raffinerad hudstruktur
* förebygga för tidigt åldrande och rynkor
* ljusa upp mörka fläckar och under ögonen skuggor
* radera hyperpigmentfläckar

Läs mer här och här! På Green Love och genom Atlas Naturals kan man köpa olja, men det finns fler andra märken online.

Bilder: Diane Varner, Vera Loft, Wikipedia, Edible Plant Project

Kommentera (0)

Share

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>