tagline
grey

Hög/låg på hormoner

Är du kvinna, 40+ och ser livet i svart/vitt, har rubbade cykler, går inte ner de där sista 5, kanske känner trötthet med flera symptom? Kanske är du östrogendominant? Vi smyger in på detta högaktuella ämne idag.


Efter en body talk-behandling häromdagen reagerade min kropp negativt på hormonet östrogen. Min body healer trodde kanske att jag kunde ha ett litet överskott av östrogen i kroppen. Ett rubbat eller obalanserat hormonsystem är nog vanligare än vad tror. Kanske en bidragande orsak till de ökade cancersjukdomarna. Och ändå fortsätter läkarvetenskapen att förneka detta fenomen och påstår att det finns inget som ens heter östrogendominans inklusive dess symptom.

Jag stötte samtidigt på en artikel i senaste numret av i senaste numret av Tara om Ulrika Davidsson och fann den högst intressant.

Östrogendominans är när hormonet östrogen är det dominerande hormonet i kroppen på kontinuerlig basis. När kvinnliga hormoner som progesteron och östrogen inte är balanserade, kan kvinnor sannolikt uppleva en mängd olika symptom som kan störa deras liv, såsom humörsvängningar, depression och känslosamhet, rubbade menstruationscykler, viktuppgång, ansamling av vatten i kroppen, trötthet och sömnbesvär mm.

Några skäl till östrogendominans:

Hormonrubbningar
När förhållandet av kvinnliga hormoner inte är i balans kan kvinnor bli östrogendominanta. Att äta rätt mat och ta växtbaserade behandlingar eller mediciner kan hjälpa en kvinna att bevara balansen i hormonnivåerna. Progesteron hjälper till att balansera östrogennivåerna. I takt med att kvinnor blir äldre sjunker progesteronnivåerna, vilket gör att östrogen blir det dominerande hormonet.

Diet
Vissa livsmedel, såsom kött och mejeriprodukter, innehåller höga halter av hormoner. Dessa hormoner kan leda till östrogendominans. Att dricka/äta ekologisk mjölk och mjölkprodukter kan göra en enorm skillnad om kosten är den största orsaken till östrogendominans. Men det finns många orsaker, så alla delar av en kvinnas liv bör undersökas.

Glandulär dysfunction
Glandulär dysfunktion brukar inträffa eller ske när vi åldras. När vår hypofys inte fungerar kan hormonell obalans uppstå, vilket leder till östrogendominans. När våra körtlar inte fungerar som de ska kan en kvinna upp i vikt lättare och utveckla andra hälsoproblem som Grave’s sjukdom och Addisons sjukdom.

Stressig livsstil
Stress kan ta ut sin rätt, särskilt över tid. En kvinna som är under mycket stress tenderar att bli östrogendominant när stressen blir långvarig. Detta sker eftersom stress kan påverka våra hormoner. Vår kropp kommer ur balans, vilket orsakar problem med immunförsvaret och hormoner, bland många andra saker.

Hormonterapi
Östrogendominans också kan vara resultatet av hormonbehandling. Hormontillskott kan orsaka att kroppen producerar för mycket östrogen i förhållande till progesteron. Progesteron behövs för att balansera ut östrogennivåer och artificiella hormonbehandlingar för klimakteriet kan också medföra andra risker som cancer, sömnlöshet och ångest.

Raw food-pionjären David Wolfe har länge varit inne på hormonsystemets funktioner och dess hemligheter och skriver en hel om det i sin senaste bok Longevity Now. Här kommer 2 små videos i ämnet och på söndag postar jag en lång version, sprängfylld med massor av värdefulla tips, råd och fakta à la David Wolfe.

 

 

Textkälla: Ulf Friberg / Hälsanet

Kommentera (0)

Share

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>